3 przepisy na walentynki
- Data publikacji: 13.02.2020
- 15 min
Romantyczne carpaccio z cukinii i pieczonego buraka
Carpaccio z cukinii i pieczonego buraka, z sosem malinowym, rucolą i olejem z pestek dyni, czerwony pieprz
2 porcje
Składniki
- 120g cukinii (1 sztuka),
- 105g buraka (1 sztuka),
- 30g rukoli ( garść),
- 10g oleju z pestek dyni,
- 2g czerwonego pieprzu,
- 10g octu balsamicznego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Warzywa umyć
- Buraki zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 c około 1 godzinę, aż będą miękkie.
- Buraki wystudzić i obrać ze skórki.
- Buraki i cukinię pokroić w cienkie paski.
- Buraki rozłożyć na środku talerza i dookoła obłożyć plastrami cukinii.
- Skropić olejem i octem balsamicznym.
- Doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem. Posypać ziarnami czerwonego pieprzu.
- Całość skropić malinowym majonezem i udekorować rukolą.
Majonez malinowy
Składniki
- 100g mrożonych malin,
- 5g octu balsamicznego,
- 50g ugotowanego ziemniaka,
- 50g oleju,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Maliny rozmrozić.
- Do wysokiego naczynia wrzucić ziemniaka, ocet i maliny.
- Zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać olej i ponownie miksować, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Doprawić solą i pieprzem.
CAŁOŚĆ | W PORCJI | |
ENERGIA (kcal) | 705,2 | 352,6 |
BIAŁKO (g) | 6,055 | 3,0325 |
PHE (mg) | 267,25 | 133,625 |
Walentynkowe tagiatelle alio olio z jackfrutem
Tagliatelle alio olio z Jackfrutem i pomidorkiem koktajlowym
2 PORCJE
Składniki na makaron tagliatelle
- 125g Mąki PKU,
- 5g Babki Płesznik,
- 30g wody,
- 10g oliwy z oliwek,
- sól,
- dodatkowo 50g wody.
Sposób przygotowania
- Babkę płesznik namoczyć w 30 g wody i odstawić na 10 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać namoczone nasiona.
- Następnie dodać sól i wymieszać.
- Dolać 50g wody i wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Odstawić na 10 minut.
- Ciasto cienko rozwałkować (najlepiej za pomocą maszynki do makaronu) i pociąć na długie, wąski tasiemki (tagiatelle)
- Makaron wrzucić na wrzątek i gotować do miękkości.
Składniki na sos
- 35g oleju,
- 10g pokrojonego w plastry czosnku,
- 8g posiekanego, świeżego chilli bez pestek,
- 20g posiekanej natki pietruszki,
- 180g pokrojonych na ćwiartki pomidorków koktajlowych,
- 75g pokrojonej w plastry czerwonej cebuli,
- 60g obranego i poszarpanego Jackfruta,
- 40g oleju,
- sól,
- pieprz,
- garstka rukoli.
Sposób przygotowania
- Na patelnie wlewamy olej, dodajemy czosnek i chilli, patelnię rozgrzewamy.
- Jak czosnek zacznie skwierczeć, wrzucamy cebulę i Jackfruita.
- Smażymy 5 minut , oddajemy pomidorki i smażymy kolejne 5 minut.
- Dodajemy ugotowany makaron prosto zwody w której się gotował.
- Całość dokładnie mieszamy, patelnię zestawiamy i dodajemy natkę pietruszki. Całość ponownie dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku, rozkładamy na talerze i ozdabiamy rukolą.
CAŁOŚĆ | W PORCJI | |
ENERGIA (kcal) | 1779,75 | 886,9 |
BIAŁKO (g) | 2,23 | 1,115 |
PHE (mg) | 87,04 | 43,7 |
Czekoladowa tarta z owocami
Tarta krucha z ganachem czekoladowym i owocami
2 porcje
Składniki na kruche ciasto
- 50g masła,
- 25g cukru brązowego,
- 90g mąki PKU,
- 1-2 łyżki wody.
Sposób przygotowania
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 c.
- Do miski wrzucamy masło i brązowy cukier. Mieszamy rękoma, aż składniki się połączą.
- Dodajemy mąkę PKU i ponownie mieszamy.
- Dodajemy 1 łyżkę zimnej wody i mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
- Foremkę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i ciastem. Następnie chłodzimy w zamrażarce około 10 minut.
- Ciasto wypiekamy około 20 minut i odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na ganach
- 175g Vitabite,
- 80g Prozero,
- Laska waniliowa,
- Szczypta chilli.
Owoce do dekoracji
- 50g świeżych malin,
- 20g borówek,
- 30g czerwonej porzeczki,
- kilka listków świeżej mięty.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
- Na kruche ciasto wykładamy maliny i zalewamy ciepłym ganachem.
- Tatrę dekorujemy borówkami, porzeczkami i miętą.
CAŁOŚĆ | W PORCJI | |
ENERGIA (kcal) | 1779,75 | 886,9 |
BIAŁKO (g) | 2,23 | 1,115 |
PHE (mg) | 87,4 | 43,7 |
Smacznego!