3 przepisy na walentynki

carpaccio z cukinii
  • Data publikacji: 13.02.2020
  • 15 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Romantyczne carpaccio z cukinii i pieczonego buraka

Carpaccio z cukinii i pieczonego buraka, z sosem malinowym, rucolą i olejem z pestek dyni, czerwony pieprz

2 porcje

Składniki

  • 120g cukinii (1 sztuka),
  • 105g buraka (1 sztuka),
  • 30g rukoli ( garść),
  • 10g oleju z pestek dyni,
  • 2g czerwonego pieprzu,
  • 10g octu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Warzywa umyć
  2. Buraki zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 c około 1 godzinę, aż będą miękkie.
  3. Buraki wystudzić i obrać ze skórki.
  4. Buraki i cukinię pokroić w cienkie paski.
  5. Buraki rozłożyć na środku talerza i dookoła obłożyć plastrami cukinii.
  6. Skropić olejem i octem balsamicznym.
  7. Doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem. Posypać ziarnami czerwonego pieprzu.
  8. Całość skropić malinowym majonezem i udekorować rukolą.

Majonez malinowy

Składniki

  • 100g mrożonych malin,
  • 5g octu balsamicznego,
  • 50g ugotowanego ziemniaka,
  • 50g oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Maliny rozmrozić.
  2. Do wysokiego naczynia wrzucić ziemniaka, ocet i maliny.
  3. Zmiksować na jednolitą masę.
  4. Dodać olej i ponownie miksować, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  CAŁOŚĆ W PORCJI
ENERGIA (kcal) 705,2 352,6
BIAŁKO (g) 6,055 3,0325
PHE (mg) 267,25 133,625

 

Walentynkowe tagiatelle alio olio z jackfrutem

Tagliatelle alio olio z Jackfrutem i pomidorkiem koktajlowym

2 PORCJE

Składniki na makaron tagliatelle

  • 125g Mąki PKU,
  • 5g Babki Płesznik,
  • 30g wody,
  • 10g oliwy z oliwek,
  • sól,
  • dodatkowo 50g wody.

Sposób przygotowania

  1. Babkę płesznik namoczyć w 30 g wody i odstawić na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać namoczone nasiona.
  3. Następnie dodać sól i wymieszać.
  4. Dolać 50g wody i wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto.
  5. Odstawić na 10 minut.
  6. Ciasto cienko rozwałkować (najlepiej za pomocą maszynki do makaronu) i pociąć na długie, wąski tasiemki (tagiatelle)
  7. Makaron wrzucić na wrzątek i gotować do miękkości.

Składniki na sos

  • 35g oleju,
  • 10g pokrojonego w plastry czosnku,
  • 8g posiekanego, świeżego chilli bez pestek,
  • 20g posiekanej natki pietruszki,
  • 180g pokrojonych na ćwiartki pomidorków koktajlowych,
  • 75g pokrojonej w plastry czerwonej cebuli,
  • 60g obranego i poszarpanego Jackfruta,
  • 40g oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • garstka rukoli.

Sposób przygotowania

  1. Na patelnie wlewamy olej, dodajemy czosnek i chilli, patelnię rozgrzewamy.
  2. Jak czosnek zacznie skwierczeć, wrzucamy cebulę i Jackfruita.
  3. Smażymy 5 minut , oddajemy pomidorki i smażymy kolejne 5 minut.
  4. Dodajemy ugotowany makaron prosto zwody w której się gotował.
  5. Całość dokładnie mieszamy, patelnię zestawiamy i dodajemy natkę pietruszki. Całość ponownie dokładnie mieszamy.
  6. Doprawiamy do smaku, rozkładamy na talerze i ozdabiamy rukolą.
  CAŁOŚĆ W PORCJI
ENERGIA (kcal) 1779,75 886,9
BIAŁKO (g) 2,23 1,115
PHE (mg) 87,04 43,7

 

Czekoladowa tarta z owocami

Tarta krucha z ganachem czekoladowym i owocami

2 porcje

Składniki na kruche ciasto

  • 50g masła,
  • 25g cukru brązowego,
  • 90g mąki PKU,
  • 1-2 łyżki wody.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 c.
  2. Do miski wrzucamy masło i brązowy cukier. Mieszamy rękoma, aż składniki się połączą.
  3. Dodajemy mąkę PKU i ponownie mieszamy.
  4. Dodajemy 1 łyżkę zimnej wody i mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
  5. Foremkę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i ciastem. Następnie chłodzimy w zamrażarce około 10 minut.
  6. Ciasto wypiekamy około 20 minut i odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na ganach

  • 175g Vitabite,
  • 80g Prozero,
  • Laska waniliowa,
  • Szczypta chilli.

Owoce do dekoracji

  • 50g świeżych malin,
  • 20g borówek,
  • 30g czerwonej porzeczki,
  • kilka listków świeżej mięty.

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
  2. Na kruche ciasto wykładamy maliny i zalewamy ciepłym ganachem.
  3. Tatrę dekorujemy borówkami, porzeczkami i miętą.
  CAŁOŚĆ W PORCJI
ENERGIA (kcal) 1779,75 886,9
BIAŁKO (g) 2,23 1,115
PHE (mg) 87,4 43,7

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.