Kotlety z dyni
- Data publikacji: 21.10.2021
- 5 min
Składniki
- 1 szklanka puree z dyni,
- 2 łyżeczki zamiennika jajka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- bułka tarta niskobiałkowa PKU - do obtoczenia,
- olej roślinny,
- odrobina wody.
Sposób przygotowania
Zamiennik jajka wymieszać z odrobiną wody. Dodać do puree z dyni razem z gałką oraz natką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą - ilość zależy od wilgotności puree. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym na kilkumilimetrowej warstwie, aż się zarumienią.
Puree z dyni
Dynię pokroić na mniejsza kawałki razem ze skorupą. Usunąć pestki. Ułożyć pokrojoną dynię na blasze do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut. Wyjąć miąższ i zmiksować go w blenderze.