Kotlety z dyni

kotlety z dyni na obiad
  • Data publikacji: 21.10.2021
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 szklanka puree z dyni,
  • 2 łyżeczki zamiennika jajka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • bułka tarta niskobiałkowa PKU - do obtoczenia,
  • olej roślinny,
  • odrobina wody.

Sposób przygotowania

Zamiennik jajka wymieszać z odrobiną wody. Dodać do puree z dyni razem z gałką oraz natką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą - ilość zależy od wilgotności puree. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym na kilkumilimetrowej warstwie, aż się zarumienią.

Puree z dyni

Dynię pokroić na mniejsza kawałki razem ze skorupą. Usunąć pestki. Ułożyć pokrojoną dynię na blasze do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut. Wyjąć miąższ i zmiksować go w blenderze.

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.