Placki ziemniaczane

placki ziemniaczane na obiad
  • Data publikacji: 23.07.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 11 sztuk

  •  500 g ziemniaków,
  • 12 g skrobi ziemniaczanej,
  • 50 g cebuli,
  • 5 g zamiennika jaja n/białkowy PKU ,,Bezgluten” + 8 g wody,
  • 30 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • sól, pieprz czarny mielony.

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce.Jeśli w startych ziemniakach będzie dużo wody, należy jej część odsączyć. Pokroić cebulę na drobną kostkę i dodać do ziemniaków. Do masy dodać zamiennik jaja n/białkowy PKU, skrobię, przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoty kolor. Podawać z cukrem, śmietaną, sosem grzybowym lub ulubioną sałatką jarzynową. 

Wartość odżywcza

*do smaku
Placki ziemniaczane
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Ziemniaki
500
122,3
1,3
76
Skrobia ziemniaczana
12
Cebula
50
Zamiennik jajka
5
Woda
8
Olej rzepakowy
30
Sól*
 
Pieprz*
 
Suma
605

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.