Sałatka warzywna z majonezem z kalafiora
- Data publikacji: 01.04.2020
- 10 min
Składniki na majonez z kalafiora (15 porcji po 20 gram)
- 250 gram kalafiora,
- 35 gram musztardy Sarepskiej,
- 64 gram oleju rzepakowego,
- sól czarna,
- sól kuchenna i pieprz czarny mielony – wg uznania,
- 2 gramy soku z cytryny.
Sposób przygotowania
Kalafior obieramy z liści i myjemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w wodzie z dodatkiem czarnej soli. Po odlaniu i ostudzeniu blendujemy go wraz z olejem, musztardą, solą kuchenną, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Składniki na sałatkę warzywną (około 6 porcji)
- 100 gram marchwi,
- 50 gram cukinii,
- 50 gram buraków,
- 30 gram cebuli,
- 10 gram chrzanu,
- 50 gram jabłek,
- 20 gram pora,
- 40 gram rzodkiewki,
- 60 gram ziemniaków – średnio gotowanych w mundurkach,
- 10 gram szczypiorku,
- sól i pieprz czarny – wg uznania.
Sposób przygotowania
Marchew natartą olejem zawinąć w folię i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C do momentu, aż będzie miękka. Ziemniaki po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę. Resztę warzyw obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić wszystkie warzywa do miski dodać majonez i posiekany szczypiorek. Wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać z grzanką niskobiałkową PKU lub innym ulubionym dodatkiem.
Czas przygotowania: około 35 minut.
Wartość odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
|
||||
Kalafior |
|
|
|
|
Musztarda |
|
|||
Olej rzepakowy |
|
|||
Sól czarna* |
|
|||
Sól* | ||||
Pieprz* |
|
|||
Sok z cytryny |
|
|||
Suma |
|
|||
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
Marchew |
|
|
|
|
cukinia |
|
|||
Burak |
|
|||
Cebula |
|
|||
Chrzan |
|
|||
Jabłko |
|
|||
Por |
|
|||
Rzodkiewka |
|
|||
Ziemniaki |
|
|||
Szczypiorek |
|
|||
sól* |
|
|||
pieprz* | ||||
SUMA |
|
|||
|
||||
Suma | 771 | 113,1 | 1,8 | 77,2 |
Smacznego!