Zupa cebulowa
- Data publikacji: 01.07.2019
- 5 min
Składniki
- cebula biała 1 kg,
- wywar warzywny 2 l,
- tymianek świeży,
- białe wino 250 ml,
- mielony pieprz czarny/sól/gałka muszkatołowa/olej.
Przygotowanie
Do szerokiego garnka wlewamy olej, dodajemy gałązki tymianku oraz pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Smażenie cebuli to kluczowy element, musi przebiegać powoli, na najniższym płomieniu/mocy oraz długo. Pozwoli to na uzyskanie brązowej i miękkiej cebuli. Do odpowiednio usmażonej cebuli dodajemy całość białego wina i gotujemy ok 5 minut po czym wlewamy całość bulionu warzywnego. Na tym etapie dodajemy przyprawy i bezpieczną ilość soli. Zupa wymaga powolnego gotowania jeszcze przez ok 1h, aby nabrała smaku przez co ostateczny smak słony ustalamy na końcu. aby uniknąć przesolenia.
Zupę podajemy z grzanką z pieczywa oraz sera PKU.
Smacznego!