Spaghetti z cukinii z sosem bolognese

spaghetti z cukinii
  • Data publikacji: 10.06.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

 Składniki na 4 porcje. 

Sos

  • 20 g oliwa z oliwek,
  • 50 g cebula pokrojonej drobno,
  • 50 g pieczarka uprawna świeża  drobno pokrojona,
  • 60 g marchew pokrojona w kostkę,
  • 80 g cukinia pokrojona w kostkę,
  • 200g krojone  pomidory z puszki,
  • sól, pieprz czarny mielony,
  • 10 g czosnek posiekany,
  • 40 g  koncentrat pomidorowy 30%,
  • 120 g pomidor pokrojony w kostkę,
  • 75 g  wywaru warzywnego,
  • 50 g posiekanego świeżego oregano i bazylii.

Makaron

  • 150 g cukinia,
  • 20 g oliwa z oliwek,
  • 10 g margaryna 70% tłuszczu,
  • sól.

Sposób przygotowania

Na początku przygotowujemy sos -  w  dużym rondlu rozgrzewamy olej, następnie dodajemy cebulę, czosnek, pieczarkę, marchew, cukinię i pomidora. Dodać uprzednio przesmażony koncentrat pomidorowy. Następnie dodać do niego pomidory z puszki i wywar warzywny. Całość zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekane świeże zioła. 

Teraz czas na makaron: wycinamy z cukinii długi makaron. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie z oliwą i margarynę. Przekładamy nasz makaron, doprawiamy i zalewamy sosem. 

Wartość odżywcze

*do smaku
Spaghetti z cukinii z sosem bolognese
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Sos:
Oliwa z oliwek
20
53,6
1,7
61,7
Cebula
50
Pieczarki
50
Marchew
60
Cukinia
80
 
Pomidory z puszki
200
 
Sól*  
Pieprz*  
Czosnek
10
 
Koncentrat pomidorowy 30%
40
 
Pomidor
120
 
wywar warzywny
75
 
Oregano świeże
10
 
Bazylia świeża
40
Suma
755
Makaron;
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Cukinia
150
148,9
1
45,8
Oliwa z oliwek
20
Margaryna 70%
10
Sól*
 
SUMA
180
W połączeniu:
Suma 935 71,9 1,6 58,7

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.