Spaghetti z cukinii z sosem bolognese
- Data publikacji: 10.06.2020
- 10 min
Składniki na 4 porcje.
Sos
- 20 g oliwa z oliwek,
- 50 g cebula pokrojonej drobno,
- 50 g pieczarka uprawna świeża drobno pokrojona,
- 60 g marchew pokrojona w kostkę,
- 80 g cukinia pokrojona w kostkę,
- 200g krojone pomidory z puszki,
- sól, pieprz czarny mielony,
- 10 g czosnek posiekany,
- 40 g koncentrat pomidorowy 30%,
- 120 g pomidor pokrojony w kostkę,
- 75 g wywaru warzywnego,
- 50 g posiekanego świeżego oregano i bazylii.
Makaron
- 150 g cukinia,
- 20 g oliwa z oliwek,
- 10 g margaryna 70% tłuszczu,
- sól.
Sposób przygotowania
Na początku przygotowujemy sos - w dużym rondlu rozgrzewamy olej, następnie dodajemy cebulę, czosnek, pieczarkę, marchew, cukinię i pomidora. Dodać uprzednio przesmażony koncentrat pomidorowy. Następnie dodać do niego pomidory z puszki i wywar warzywny. Całość zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekane świeże zioła.
Teraz czas na makaron: wycinamy z cukinii długi makaron. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie z oliwą i margarynę. Przekładamy nasz makaron, doprawiamy i zalewamy sosem.
Wartość odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
|
||||
Oliwa z oliwek |
|
|
|
|
Cebula |
|
|||
Pieczarki |
|
|||
Marchew |
|
|||
Cukinia |
|
|||
Pomidory z puszki |
|
|||
Sól* | ||||
Pieprz* | ||||
Czosnek |
|
|||
Koncentrat pomidorowy 30% |
|
|||
Pomidor |
|
|||
wywar warzywny |
|
|||
Oregano świeże |
|
|||
Bazylia świeża |
|
|||
Suma |
|
|||
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
Cukinia |
|
|
|
|
Oliwa z oliwek |
|
|||
Margaryna 70% |
|
|||
Sól* |
|
|||
SUMA |
|
|||
|
||||
Suma | 935 | 71,9 | 1,6 | 58,7 |
Smacznego!