Panna cotta
- Data publikacji: 05.06.2020
- 10 min
Składniki (na 5 porcji)
- 400 g proZero,
- 50 g masła extra 82% tłuszczu,
- 50 g drobnego cukru,
- 25 g skrobia kukurydziana,
- 1 laska wanilii.
Sposób przygotowania
Wlej proZero do małego rondla. Dodaj masło, cukier i skrobię kukurydzianą. Jeśli używasz wanilii, przekrój ją na pół wzdłuż i usuń małe nasiona od wewnątrz ostrym nożem. Umieść nasiona i pokrojoną wanilię w małym rondlu. Jeśli zamiast tego używasz esencji waniliowej, dodaj ją do garnka. Umieść garnek na łagodnym ogniu i dobrze wymieszaj. Mieszaj, aż mieszanina zacznie się gotować i zgęstnieje. Wyjmij wycięty waniliowy pojemnik. Wlej mieszaninę panna cotta do wysokiego pojemnika lub dzbanka i użyj elektrycznego ręcznego blendera, aby miksować przez 30-40 sekund. Natychmiast wlej mieszaninę do naczyń. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki, zostaw na 3-4 godziny. Gotowe danie udekoruj listami świeżej mięty, owocami świeżymi lub sosem owocowym.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
ProZero |
|
|
|
|
Masło extra 82% |
|
|||
Drobny cukier |
|
|||
skrobia kukurydziana |
|
|||
Laska wanilli |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!