Pierogi ziemniaczane
- Data publikacji: 05.08.2020
- 10 min
Składniki na 16 sztuk
Ciasto
- 800 g ziemniaków,
- 200 g skrobi ziemniaczanej,
- 10 g zamiennika jaja n/białkowy PKU ,,Bezgluten” + 15 g wody,
- 20 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- sól, pieprz czarny mielony.
Farsz
- 150 g pieczarek,
- 105 g cebuli,
- 150 g marchwi,
- 10 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Wykonanie
Włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość w/w podsmażyć na oleju, doprawić i odstawić na bok do ostygnięcia.W międzyczasie przygotować ciasto na pierogi: ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W szklance przygotować n/białkowy zamiennik jaja PKU. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do puree, następnie przełożyć do miski, dodać zamiennik jaja, skrobię i całość dokładnie wymieszać.
Blat podsypać mąką PKU. Ciasto podzielić na 4 części. ¼ ciasta wyłożyć na blat rozwałkować delikatnie. Z jednej części wykrawać za pomocą szklanki 8 kółek. W jedno kółko ciasta włożyć farsz, przyłożyć drugim kółkiem. Całość obrębu zamknąć dociskając palcami brzegi, które można docisnąć widelcem. Przygotowane pierogi podsmażamy na złoty kolor na patelni. Tak samo postępujemy z resztą ciasta, powinno nam wyjść ok. 15 sztuk pierogów. Pierogi można podawać jako główne danie obiadowe z ulubionym sosem n/białkowym PKU oraz w towarzystwie świeżych warzyw z oliwą.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Ziemniaki |
|
|
|
|
Skrobia ziemniaczana |
|
|||
Zamiennik jajka |
|
|||
Woda |
|
|||
Olej rzepakowy |
|
|||
Sól* |
|
|||
Pieprz* | ||||
Pieczarki |
|
|||
Cebula |
|
|||
Marchew |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!