Konfitura z żurawiny

konfitura żurawina
  • Data publikacji: 13.12.2019
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

•    300 g świeżej lub mrożonej żurawiny,
•    300 g cukru,
•    duże jabłko lub gruszka - 200 g.

Sposób przygotowania

Oczyszczone owoce umieść w garnku, rondlu lub patelni o bardzo grubym dnie i wysokich brzegach. Owoce i cukier zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Garnek umieść na średniej mocy palnika. Gdy żurawina z cukrem zagotuje się, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj tak konfiturę łącznie około 40 minut. Nie przykrywaj garnka przykrywką. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnka. Pokrojone w kosteczkę jabłko dodaj do konfitury i dalej smaż jeszcze 30 minut. 

Przełóż do słoiczków – gotowe! 

Wartość odżywcza

 
Konfitura z żurawiny (z jabłkiem)
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Żurawina
300
179,4
0,2
16,5
Cukier
300
Jabłko
200
Suma
800
 
Konfitura z żurawiny (z gruszką)
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Żurawina
300
181,4
0,3
24,3
Cukier
300
Gruszka
200
Suma
800

 

 

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.