Konfitura z żurawiny
- Data publikacji: 13.12.2019
- 10 min
Składniki
• 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny,
• 300 g cukru,
• duże jabłko lub gruszka - 200 g.
Sposób przygotowania
Oczyszczone owoce umieść w garnku, rondlu lub patelni o bardzo grubym dnie i wysokich brzegach. Owoce i cukier zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Garnek umieść na średniej mocy palnika. Gdy żurawina z cukrem zagotuje się, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj tak konfiturę łącznie około 40 minut. Nie przykrywaj garnka przykrywką. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnka. Pokrojone w kosteczkę jabłko dodaj do konfitury i dalej smaż jeszcze 30 minut.
Przełóż do słoiczków – gotowe!
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Żurawina |
|
|
|
|
Cukier |
|
|||
Jabłko |
|
|||
Suma |
|
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Żurawina |
|
|
|
|
Cukier |
|
|||
Gruszka |
|
|||
Suma |
|