Bułka do burgerów i kanapek

bułka do burgerów i kanapek
  • Data publikacji: 28.01.2021
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 220 g mąki PKU,
  • 80 ml ciepłej wody,
  • 20 g cukru,
  • 8 g babki płesznik,
  • 4 g drożdży instant,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Wodę, 2 łyżki oleju, drożdże, babkę płesznik i cukier wymieszać w misce i odstawić na 5 minut, aż mieszanina zgęstnieje.
  2. Mąkę PKU wsypać do miski. Do mąki dodać mieszankę babki płesznik i używając rąk mieszać, aż powstanie ciasto.
  3. Ugniatać ciasto przez 3-5 minut w misce, a następnie pozostawić do odpoczynku. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
  4. Po 20 minutach odpoczynku, podzielić ciasto na cztery równe części i ręcznie uformować bułki.
  5. Umieścić na blasze do pieczenia i posmarować pozostałym olejem.
  6. Piec przez 20 minut do złotego koloru.

Wartość odżywcza

Bułka do burgerów i kanapek
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Mąka PKU
220
313,3
0,8
38,9
Woda
80
Cukier
20
Babka Płesznik (łupiny)
8
Drożdże instant
4
Oliwa z oliwek
30
Suma
362
 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.