Bułka do burgerów i kanapek
- Data publikacji: 28.01.2021
- 5 min
Składniki
- 220 g mąki PKU,
- 80 ml ciepłej wody,
- 20 g cukru,
- 8 g babki płesznik,
- 4 g drożdży instant,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Wodę, 2 łyżki oleju, drożdże, babkę płesznik i cukier wymieszać w misce i odstawić na 5 minut, aż mieszanina zgęstnieje.
- Mąkę PKU wsypać do miski. Do mąki dodać mieszankę babki płesznik i używając rąk mieszać, aż powstanie ciasto.
- Ugniatać ciasto przez 3-5 minut w misce, a następnie pozostawić do odpoczynku. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
- Po 20 minutach odpoczynku, podzielić ciasto na cztery równe części i ręcznie uformować bułki.
- Umieścić na blasze do pieczenia i posmarować pozostałym olejem.
- Piec przez 20 minut do złotego koloru.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Mąka PKU |
|
|
|
|
Woda |
|
|||
Cukier |
|
|||
Babka Płesznik (łupiny) |
|
|||
Drożdże instant |
|
|||
Oliwa z oliwek |
|
|||
Suma |
|