Surówka z kalafiora
- Data publikacji: 26.11.2020
- 5 min
Składniki
- 1 średni kalafior,
- 6 ogórków konserwowych,
- 5 łyżek natki pietruszki posiekanej,
- 5 łyżek posiekanego koperku,
- 200 gram zamiennika jogurtu PKU,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Składniki sosu (musztarda, czosnek, przyprawy, jogurt PKU) mieszamy. Kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dolną część warzywa (głąb) obieramy i również ścieramy. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy.
Wartość odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Kalafior |
|
|
|
|
Ogórki konserwowe |
|
|||
Natka pietruszki |
|
|||
Koperek |
|
|||
Zamiennik jogurtu PKU |
|
|||
Musztarda |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Sól* | ||||
Pieprz* | ||||
Suma |
|
Smacznego!