Burrito z warzywami
- Data publikacji: 01.09.2021
- 10 min
Składniki na ciasto
- 280g mąki Glutenex,
- 1 łyżeczka babki płesznik,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 ml wody.
Sposób przygotowania
Do ciepłej wody dodać babkę płesznik i proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wlać wodę wymieszaną z babką płesznik. Połączyć wszystko i zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery części i rozwałkować placki. Rozgrzać patelnię teflonową. Każdą część ciasta smażyć oddzielnie na suchej patelni, aż w środku placka pojawią się pęcherzyki powietrza. Zdjąć i wystudzić.
Składniki na farsz
- 25 g cebuli czerwonej,
- 4 g czosnku,
- 50 g awokado,
- 25 g pora,
- 80 g cukinii,
- 50 g papryki czerwonej,
- 40 ml oleju,
- 3 g soli,
- 3 g pieprzu ziołowego,
- 2 g pieprzu,
- 2 g imbiru mielonego suszonego,
- 2 g kolendry mielonej,
- 40 g cebuli perłowej z zalewy (0,8 g białka na 100 g).
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać drobno, awokado pokroić w kostkę. Por, cukinię i paprykę pokroić w paski. Rozgrzać patelnię z olejem, wrzucić cebulę i czosnek. Po chwili dodać por i paprykę, smażyć przez około 4 minuty. Dodać awokado i cukinię, smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać przyprawy, cebulę perłową, wymieszać. Przełożyć do miski i wystudzić.