Aminokwasy i ich rola w organizmie człowieka
- Data publikacji: 06.06.2022
- 15 min
Aminokwasy to substancje niezwykle ważne dla każdego z nas! Stanowią one podstawę do budowy białek organizmu, a także samodzielnie jako pojedyncze cząsteczki, pełnią wiele ważnych ról, dzięki czemu warunkują prawidłową realizację procesów życiowych. Dowiedz się więcej na temat właściwości aminokwasów i prawidłowego komponowania diety!
Co to są aminokwasy?
Aminokwasy to związki organiczne będące jednostką budulcową białek. Wśród aminokwasów ogółem wyróżniamy różne ich grupy, natomiast niewątpliwie jedną z ważniejszych stanowią aminokwasy białkowe. Są one na tyle istotne, ponieważ budują białka organizmu ludzkiego. Wpływają zatem na właściwości i role pełnione przez białko.
Budowa aminokwasów
Aminokwasy, podobnie jak białka, zbudowane są zaledwie z kilku, podstawowych pierwiastków. Mowa tu o węglu, azocie, wodorze i tlenie. W niektórych aminokwasach obecna jest także siarka. Zwyczajowo atom węgla umiejscowiony jest centralnie i połączony z grupą aminową (budowaną przez azot i wodór), a także grupą węglową (składającą się z węgla, tlenu i wodoru). Aminokwasy łączą się ze sobą wiązaniami peptydowymi i tworzą białka.
Podział aminokwasów
Aminokwasy można podzielić względem wielu kategorii, w zależności tego jakie parametry są dla nas najbardziej interesujące. Wydaje się, że z punktu widzenia żywienia człowieka najbardziej użyteczny podział jest pod względem ich zapotrzebowania. Wyróżniamy:
- aminokwasy niezbędne - egzogenne,
- aminokwasy względnie/warunkowo niezbędne (względnie egzogenne),
- aminokwasy nie niezbędne (aminokwasy endogenne).
Aminokwasy egzogenne to takie, których my jako ludzie (ale także inne ssaki) nie jesteśmy w stanie samodzielnie wyprodukować. Oznacza to, że właśnie te aminokwasy muszą być obowiązkowo dostarczane wraz z pożywieniem. Są to aminokwasy takie jak: izoleucyna, treonina, fenyloalanina czy metionina.
Aminokwasy względnie egzogenne to takie, które mamy możliwość wytworzyć w organizmie, ale w pewnych sytuacjach np. u dzieci w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, zapotrzebowanie może przewyższać zdolności do samodzielnej produkcji. Aminokwasem względnie egzogennym jest histydyna dla dzieci i młodzieży albo arginina w okresie leczenia ran i rehabilitacji.
Ostatnia grupa, czyli aminokwasy endogenne, to takie, które są produkowane przez zdrowy organizm w odpowiedniej ilości. W większości przypadków nie ma konieczności ich suplementowania. Przykładowo są to: alanina, glicyna czy prolina.
Aminokwasy: właściwości i rola w organizmie
Aminokwasy w organizmie człowieka pełnią wiele funkcji. Najważniejsze to:
- budulcowa - budowa poszczególnych białek, a więc hormonów, struktur komórkowych czy tkanek,
- transportowa - aminokwasy mogą być transporterem różnych związków,
- regulacyjna - ich obecność pozwala na syntezę glukozy czy pobudza syntezę hormonów np. dopaminy,
- immunomodulująca - wybrane aminokwasy (np. arginina) wpływają na odporność czy proces gojenia ran.
Co ciekawe, aminokwasy biorą także udział w procesach antyoksydacyjnych (np. glicyna) czy regulacji snu i czuwania (np. tryptofan), a także regulacji nastroju (np. tyrozyna).
Źródła aminokwasów w codziennej diecie: tabela
Źródłem aminokwasów w codziennej diecie są produkty, które dostarczają nam białka. Warto wiedzieć, że w przypadku osób zdrowych nie planuje się codziennego żywienia pod kątem zawartości aminokwasów, a uwzględniając ilość białka. Zatem produkty dostarczające białka, będą także źródłem aminokwasów. Zawartość białka i aminokwasów wskazuje poniższa tabela:
Grupa produktów spożywczych |
Zawartość białka |
Wieprzowina i przetwory wieprzowe |
15 - 21% |
Wołowina i przetwory wołowe |
16 - 21% |
Drób i przetwory drobiowe |
18 - 23% |
Ryby i przetwory rybne |
16 - 19% |
Mleko i przetwory mleczne |
2 - 4% |
Nasiona roślin strączkowych |
7 - 25% |
Ryzyko niedoboru aminokwasów w diecie wegańskiej
Jak wskazują Eksperci, wszystkie diety eliminacyjne, w tym dieta wegańska (eliminująca spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego), zwiększają ryzyko niedoborów składników odżywczych. W przypadku diety wegańskiej ryzyko niewystarczającego spożycia dotyczy wybranych witamin, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega - 3 czy właśnie aminokwasów egzogennych. Aminokwasy takie jak metionina, izoleucyna czy lizyna muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ my jako ludzie nie mamy możliwości ich samodzielnej syntezy. W przypadku diety wegańskiej konieczne jest spożywanie większej ilości nasion roślin strączkowych (soja, groch, fasola), orzechów i nasion, pełnoziarnistych produktów zbożowych, a także wzbogacanych napojów roślinnych. W niektórych przypadkach konieczna może być również suplementacja wybranych składników odżywczych.
Zobacz także: Dieta wegańska w fenyloketonurii
Fenyloketonuria, czyli nieprawidłowość w przemianie aminokwasów
Fenyloketonuria (PKU) jest jedną z wrodzonych wad metabolizmu. Dotyczy ona aminokwasu fenyloalaniny, której osoby z PKU nie są w stanie metabolizować. Wynika to z braku całkowitej lub częściowej aktywności enzymu hydroksylazy fenyloalaninowej (PAH). W konsekwencji dochodzi do gromadzenia się tego aminokwasu we krwi oraz mózgu. Osoby z fenyloketonurią muszą przestrzegać specjalnej diety eliminacyjnej, pozbawionej fenyloalaniny.
Podsumowując, aminokwasy w organizmie człowieka pełnią szereg różnorodnych funkcji. Wpływają na zdrowie, nastrój czy odporność. Codzienna dieta osób zdrowych powinna dostarczać wszystkich aminokwasów z różnych źródeł. Jednakże przestrzegając specjalistycznej diety eliminacyjnej, np. w fenyloketonurii czy będąc weganinem, konieczne jest wprowadzenie indywidualnych modyfikacji żywieniowych, także w zakresie spożycia aminokwasów.
Bibliografia:
- D. Włodarek. Dietoterapia. PZWL 2015.
- B. Wojda. Dieta wegetariańska i wegańska – gdzie szukać składników niedoborowych. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dostęp online 2022.
- E. Ehmke vel Emczyńska-Seliga Fenyloketonuria – rzadka choć częsta wada metabolizmu. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dostęp online 2022.
- K. Chyż i wsp. Porównanie diety w fenyloketonurii i jej kosztów z dietą tradycyjną na podstawie modelowych jadłospisów dobowych. Pediatr Pol 2018; 93 (3): 203–216
- D. Walkowiak i wsp. Historia fenyloketonurii – pierwsze trzydzieści lat. Pediatria Polska 2016.