Dolegliwości w ciąży – jakie trudne i nieprzewidywalne sytuacje mogą spotkać przyszłą mamę?
- Data publikacji: 22.02.2019
- 20 min
Dolegliwości w ciąży mogą przybierać różne formy. Każda ciąża jest inna, dlatego przewidzenie scenariusza samopoczucia i metod radzenia sobie z ewentualnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami w tym okresie jest bardzo trudne. Poniżej przedstawiono jedne z częściej powtarzających się dolegliwości w ciąży i sposoby radzenia sobie z nimi. Niemniej jednak, przyszła mama z PKU powinna konsultować się na bieżąco ze swoim lekarzem z Poradni Metabolicznej w sprawie modyfikowania diety.
Nudności i wymioty
Jakie są najczęstsze dolegliwości w ciąży? Pierwszy okres po zapłodnieniu często związany jest z występowaniem nudności i wymiotów. Już samo wypicie zaleconej ilości preparatu może okazać się bardzo trudne, a spożycie zaleconej ilości energii niemożliwe do zrealizowania.
Ponieważ nudności często związane są z nadmiernymi spadkami stężenia glukozy we krwi rozłożenie preparatu i posiłków na wiele małych porcji (5-6 lub więcej w ciągu dnia) zapewni częsty i równomierny dowóz energii (glukozy) i niezbędnych składników odżywczych. Niewielkie regularne posiłki pomogą także zapobiegać napadom głodu, podczas których w krótkim czasie spożywana jest duża porcja jedzenia mogąca prowokować wymioty.
Zjadanie częstszych, niewielkich objętościowo porcji preparatu i jedzenia nie obciąża żołądka i zmniejsza ryzyko pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości. Pomocnym na dolegliwości w ciąży może okazać się także spożycie pierwszego posiłku jeszcze w łóżku. Jeśli partner lub inna bliska osoba nie będzie mogła podać zdrowego śniadania tuż po przebudzeniu, nawet niskobiałkowe herbatniki lub inne lekkie przekąski dobrze sprawdzą się w takiej sytuacji.
Niektórym przyszłym mamom ulgę przy dolegliwościach w ciąży przynosi spożycie świeżego imbiru – posiekany korzeń można dodawać do posiłków, żuć w kawałku, dodawać plasterki do zimnej wody lub zaparzać, a po przestudzeniu wypijać z dodatkiem soku z cytryny i miodu. Gdy uciążliwe wymioty nie ustępują przez dłuższy czas, konieczna jest konsultacja z lekarzem.
Przeczytaj też: Dieta przyszłej mamy z PKU
Zgaga podczas ciąży
Dolegliwości w ciąży, takie jak nieprzyjemne pieczenie i odbijanie się kwaśnej treści pokarmowej z żołądka są kolejnym dość częstym problemem zgłaszanym przez przyszłe mamy. Na jej pojawienie się ich, oprócz ciężkostrawnych posiłków, wpływ ma uciskający na żołądek powiększający się brzuch oraz uboczne działanie hormonów rozluźniających macicę (rozluźnieniu ulegają także mięśnie dolnego zwieracza przełyku).
Zgaga w ciąży jest zjawiskiem naturalnym i niekiedy przechodzi dopiero po porodzie, nie mniej jednak, tak jak w przypadku nudności i wymiotów zjadanie mniejszych objętościowo posiłków może pomóc złagodzić uczucie nieprzyjemnego pieczenia za mostkiem.
Utrzymywanie pozycji pionowej lub półsiedzącej po posiłku, unikanie popijania w trakcie posiłków czy nie powodujące dodatkowego ucisku kucanie zamiast schylania się może przynieść pewną ulgę. Przyszła mama, której dokuczają dolegliwości ciążowe takie jak zgaga, powinna konsekwentnie unikać pokarmów tłustych i smażonych, dużych porcji owoców zjadanych jednorazowo, cukru i napojów gazowanych.
Czytaj też: Dieta niemowląt z PKU, a pokarmy uzupełniające
Zaparcia
Problem z wypróżnieniami jest kolejną nieprzyjemną dolegliwością ciążową, w której ulgę można osiągnąć poprzez modyfikację diety. Zwiększenie ilości spożytego błonnika (poprzez zjadanie surowych warzyw i owoców lub dodatek nawet kilku gramów otrąb), wypijanie min. 1,5 - 2 litrów płynów (najlepiej wody) w ciągu doby, dodatek olejów roślinnych do zjadanych posiłków oraz zastosowanie probiotyków pomaga w regulacji pracy przewodu pokarmowego.
W zapobieganiu i łagodzeniu zaparć należy uwzględnić również zmianę nawyków kulinarnych. Długie smażenie i pieczenie należy zastąpić gotowaniem tradycyjnym lub na parze, duszeniem bez uprzedniego obsmażania oraz pieczeniem w folii bez dodatku tłuszczu. Regularne spożywanie niewielkich objętościowo posiłków zawierających surowe warzywa lub owoce oraz dodatek oleju do posiłków pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit i prawidłowe wypróżnienia.
Hospitalizacja i dolegliwości w ciąży u kobiet chorych na PKU
W okresie ciąży może zdarzyć się konieczność pobytu w szpitalu. Oddziały szpitalne nie są w stanie natychmiast zapewnić niskofenyloalaninowej diety. Dlatego jadąc do szpitala należy zabrać ze sobą preparat aminokwasowy oraz podstawowe produkty niskobiałkowe (pieczywo, makaron, ryż itp.)
Kobieta chora na fenyloketonurię powinna wyjaśnić personelowi szpitala zasady stosowanej przez nią diety i poprosić o kontakt z lekarzem i dietetykiem z Poradni Chorób Metabolicznych, pod opieką których się znajduje.