Krem z pieczarek
- Data publikacji: 09.12.2021
- 5 min
Składniki
- 1 cebula,
- 300g pieczarek,
- olej roślinny,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- 1 nieduża marchewka,
- kilka suszonych podgrzybków,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- świeżo starta gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Suszone grzyby zalać szklaną wody. Pokroić cebulę w półksiężyce i pieczarki na pół. W garnku rozgrzać odrobinę oleju roślinnego, wrzucić cebulę i pieczarki. Smażyć około 6 minut, od czasu od czasu mieszając. Czosnek posiekać, ziemniaki i marchewkę obrać. Pokroić w kostkę. Dodać czosnek do garnka z pieczarkami, podsmażyć chwilę, a następnie dodać ziemniaki, marchew oraz namoczone, suszone grzyby. Krótko wymieszać i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Doprawić gałką, solą i pieprzem, a następnie zblendować na krem. Można udekorować natką pietruszki.