Boczek z bakłażana
- Data publikacji: 10.09.2020
- 10 min
Składniki
- 1 średni bakłażan,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy extra vergine,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
- odrobina soli.
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażana pokroić na ok. 1/2 cm plasterki. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać składniki marynaty, następnie za pomocą pędzelka posmarować bakłażana z jednej strony. Przełożyć na drugą stronę i ponownie posmarować marynatą. Znów przewrócić i nasączać bakłażana aż do wyczerpania marynaty. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut. W ten sposób przygotowanego bakłażana można traktować jako dodatek do kanapek np. z pomidorem, sałatą lub/i awokado oraz majonezem lub hummusem.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Bakłażan |
|
|
|
|
Sos sojowy |
|
|||
Oliwa z oliwek |
|
|||
Syrop klonowy |
|
|||
Mielona wędzona papryka (1 łyżeczka) |
|
|||
Pieprz (1/2 łyżeczki) |
|
|||
Sól (odrobina) | ||||
Suma |
|
Smacznego!