Boczek z bakłażana

boczek z bakłażana na obiad
  • Data publikacji: 10.09.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 średni bakłażan,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
  • odrobina soli.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażana pokroić na ok. 1/2 cm plasterki. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać składniki marynaty, następnie za pomocą pędzelka posmarować bakłażana z jednej strony. Przełożyć na drugą stronę i ponownie posmarować marynatą. Znów przewrócić i nasączać bakłażana aż do wyczerpania marynaty. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut. W ten sposób przygotowanego bakłażana można traktować jako dodatek do kanapek np. z pomidorem, sałatą lub/i awokado oraz majonezem lub hummusem.

Wartość odżywcza

Boczek z bakłażana
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Bakłażan
240
99,6
1,9
83,7
Sos sojowy
20
Oliwa z oliwek
20
Syrop klonowy
10
Mielona wędzona papryka (1 łyżeczka)
4
Pieprz (1/2 łyżeczki)
0,5
Sól (odrobina)  
Suma
294,5

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.