Grillowany bakłażan w pomidorach
- Data publikacji: 10.01.2020
- 5 min
Składniki
- jeden duży bakłażan,
- 2 ząbki czosnku,
- kolendra (kilka listków),
- mięta (kilka listków),
- 1 puszka pomidorów obranych ze skórki,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki.
Sposób przygotowania
Bakłażana kroimy w plastry grubości około 1 cm. Grillujemy z dwóch stron na patelni grillowej. Po około 3 - 4 minutach dodajemy pomidory w puszce, obrany i wyciśnięty czosnek, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia, posypujemy ziołami i zajadamy!
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Bakłażan |
|
|
|
|
Czosnek |
|
|||
Kolendra (listki) |
|
|||
Mięta (listki) |
|
|||
Pomidory z puszki |
|
|||
Sól* |
|
|||
Pieprz* |
|
|||
Słodka papryka (1 łyżeczka) |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!