Bigos wigilijny

przepis na bigos wigilijny
  • Data publikacji: 25.11.2022
  • 10 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 500g kapusty kiszonej,
  • 1 główka kapusty,
  • 2 cebule,
  • 30g suszonych boczniaków,
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (około 1/2 szklanki),
  • 3 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • sól, pieprz i cukier,
  • woda,
  • odrobina oleju.

Przygotowanie

1. Suszone boczniaki zalej wrzątkiem na dzień przed przygotowywaniem bigosu.

2. Następnego dnia posiekaj cebulę w piórka i wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Dodaj sól i podsmaż do miękkości.

3. Dodaj kapustę kiszoną oraz odrobinę wody, całość przykryj i duś na małym ogniu.

4. Po około 30 minutach dodaj do garnka poszatkowaną drobno kapustę oraz boczniaki pocięte w paski wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli to konieczne dodaj więcej wody, tak aby nie przypalić kapusty. Przykryj i duś około godzinę. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i wodę (najlepiej 2 małe słoiczki po koncentracie). Ponownie przykryj i duś. Po kilkunastu minutach spróbuj kapusty i ewentualnie dopraw solą, pieprzem lub cukrem. Gdy kapusta będzie miękka to znak, że potrawa jest gotowa.

Bigos jest najlepszy po kilku dniach, kiedy intensywność smaków się wzmocni.

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.