Bigos wigilijny
- Data publikacji: 25.11.2022
- 10 min
Składniki
- 500g kapusty kiszonej,
- 1 główka kapusty,
- 2 cebule,
- 30g suszonych boczniaków,
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (około 1/2 szklanki),
- 3 listki laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- sól, pieprz i cukier,
- woda,
- odrobina oleju.
Przygotowanie
1. Suszone boczniaki zalej wrzątkiem na dzień przed przygotowywaniem bigosu.
2. Następnego dnia posiekaj cebulę w piórka i wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Dodaj sól i podsmaż do miękkości.
3. Dodaj kapustę kiszoną oraz odrobinę wody, całość przykryj i duś na małym ogniu.
4. Po około 30 minutach dodaj do garnka poszatkowaną drobno kapustę oraz boczniaki pocięte w paski wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli to konieczne dodaj więcej wody, tak aby nie przypalić kapusty. Przykryj i duś około godzinę. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i wodę (najlepiej 2 małe słoiczki po koncentracie). Ponownie przykryj i duś. Po kilkunastu minutach spróbuj kapusty i ewentualnie dopraw solą, pieprzem lub cukrem. Gdy kapusta będzie miękka to znak, że potrawa jest gotowa.
Bigos jest najlepszy po kilku dniach, kiedy intensywność smaków się wzmocni.