Słowniczek Fenylaka/Słowniczek PKU – krótkie wyjaśnienie pojęć
- Data publikacji: 23.02.2024
- 5 min
Fenyloketonuria jest wrodzonym schorzeniem metabolicznym uwarunkowanym genetycznie.
Do wyjaśnienia i opisania tej choroby potrzebnych jest kilka pojęć. Pomogą one zrozumieć pochodzenie fenyloketonurii i przebieg jej leczenia.
Najważniejsze określenia związane z PKU:
Fenyloalanina – niezbędny aminokwas, którego organizm osoby chorej na PKU nie potrafi syntetyzować. Wchodzi w skład każdego białka (mięśnie, ciała odpornościowe, hormony, enzymy) i musi być dostarczany w odpowiedniej ilości z pożywieniem.
Fenyloketonuria klasyczna – postać choroby, spowodowana jest całkowitym brakiem lub niewielką aktywnością enzymu rozkładającego fenyloalaninę do tyrozyny co prowadzi do gromadzenia się we krwi nadmiernej ilości tego toksycznego aminokwasu a w konsekwencji do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego.
Fenyloketonuria łagodna – to postać choroby, w której enzym jest bardziej aktywny i potrafi rozłożyć większą ilość dostarczonej z pożywieniem fenyloalaniny.
Łagodna hyperfenyloalaninemia – w tej postaci enzym uszkodzony jest w niewielkim stopniu. Pacjent pozostaje na zwykłej diecie, a jego stężenia fenyloalaniny mieszczą się w bezpiecznych granicach (2-6 mg%).
Dieta ubogofenyloalaninowa – dieta z ograniczoną ilością fenyloalaniny, w skład której wchodzi bezfenyloalaninowy preparat aminokwasowy, owoce, warzywa oraz żywność niskobiałkowa, specjalnie wytwarzana.
Zespół fenyloketonurii matczynej – odnosi się do uszkodzenia płodu w przebiegu ciąży, gdy przyszła mama z PKU nie stosuje restrykcyjnej diety ubogofenyloalaninowej.
Tyrozyna – aminokwas konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powstaje on w wyniku przemiany fenyloalaniny. U osób z PKU proces ten jest zaburzony, dlatego tyrozyna musi być dostarczana w odpowiedniej ilości w preparacie.
Preparat białkozastępczy – substytut białka (mieszanina syntetycznych aminokwasów), w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy oprócz fenyloalaniny. Wzbogacony jest w witaminy i składniki mineralne w ilości potrzebnej do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.
GMP – glikomakropeptyd, jest białkiem naturalnym (pochodzącym z mleka krowiego) o niskiej zawartości fenyloalaniny. Preparaty białkozastępcze na bazie GMP mają lepszy smak i zapach niż mieszaniny aminokwasów.
Hydroksylaza fenyloalaninowa – enzym produkowany w wątrobie, umożliwiający przemianę fenyloalaniny do tyrozyny. Niedobór tego enzymu uniemożliwia prawidłową przemianę fenyloalaniny do tyrozyny.
Mutacje w genie PAH – zmiany w genie kodującym enzym hydroksylazę fenyloalaninową, prowadzące do dezaktywacji jego działania i są przyczyną fenyloketonurii. Różnice w tych zmianach determinują różne postacie tego schorzenia.
Białko naturalne – znajduje się w produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Spożywanie białka naturalnego jest zabronione w diecie ubogofenyloalaninowej.
Ten krótki słowniczek pozwoli zrozumieć przyczyny i istotę choroby oraz prawidłowe leczenie fenyloketonurii.