Chłodnik z awokado i ogórka
- Data publikacji: 19.04.2021
- 10 min
Składniki
- 1 awokado, bardzo dojrzałe,
- 1 ogórek, długi szklarniowy lub dwa gruntowe,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 gałązki koperku,
- 2 gałązki mięty,
- sól,
- czarny pieprz,
- ½ szklanka pro zero,
- do podania: kawałki ogórka, sól i czarny pieprz.
Przygotowanie
Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć pestki. Pestki odłożyć i wykorzystać w innych przepisach. Wszystkie pozostałe składniki poza mlekiem roślinnym włożyć do naczynia blendera i zblendować na gładki krem. Na koniec stopniowo wlewać mleko i rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, schłodzić i podawać z kostkami ogórka, solą oraz pieprzem.