Curry z ryżem
- Data publikacji: 10.01.2019
- 5 min
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki
- 100 g ryżu niskobiałkowego,
- 3 łyżeczki oleju,
- 20 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
- 40 g pieczarek, drobno posiekanych,
- 50 g marchewki, obranej i drobno pokrojonej,
- 50 g dyni piżmowej, obranej, pozbawionej nasion i drobno pokrojonej,
- 100 g batatów, obranych i drobno pokrojonych,
- 30 g świeżej kolendry, drobno posiekanej,
- ½ ząbka czosnku, rozgniecionego,
- 3 g przyprawy curry,
- 1 g koncentratu pomidorowego,
- 100 g krojonych pomidorów z puszki,
- 50 ml wody.
Sposób przygotowania
- Ryż niskobiałkowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć.
- W rondelku rozgrzać olej. Dodać cebulę, pieczarki, marchewkę, dynię, bataty, kolendrę i czosnek. Dusić przez 5 minut.
- Dodać przyprawę curry, koncentrat pomidorowy i dusić przez kolejną minutę.
- Dodać krojone pomidory i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Do sosu curry dodać ugotowany ryż i wymieszać.
- Nałożyć danie do 4 miseczek.
Smacznego!