Curry z ryżem

Curry z ryżem
  • Data publikacji: 10.01.2019
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Składniki

  • 100 g ryżu niskobiałkowego,
  • 3 łyżeczki oleju,
  • 20 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
  • 40 g pieczarek, drobno posiekanych,
  • 50 g marchewki, obranej i drobno pokrojonej,
  • 50 g dyni piżmowej, obranej, pozbawionej nasion i drobno pokrojonej,
  • 100 g batatów, obranych i drobno pokrojonych,
  • 30 g świeżej kolendry, drobno posiekanej,
  • ½ ząbka czosnku, rozgniecionego,
  • 3 g przyprawy curry,
  • 1 g koncentratu pomidorowego,
  • 100 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 50 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. Ryż niskobiałkowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć.
  2. W rondelku rozgrzać olej. Dodać cebulę, pieczarki, marchewkę, dynię, bataty, kolendrę i czosnek. Dusić przez 5 minut.
  3. Dodać przyprawę curry, koncentrat pomidorowy i dusić przez kolejną minutę.
  4. Dodać krojone pomidory i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Do sosu curry dodać ugotowany ryż i wymieszać.
  6. Nałożyć danie do 4 miseczek.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.