Warzywa po marokańsku
- Data publikacji: 25.11.2022
- 10 min
Składniki
- 0,5 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 szt. bakłażan średniej wielkości,
- 1 szt. cukinia średniej wielkości,
- 1 szt. żółtej papryki,
- 1 szt. czerwonej papryki,
- 6 szt. dużych ząbków czosnku,
- 3 szt. pomidorów dużych.
Marynata chermoula
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 0,5 szklanki posiekanej świeżej kolendry,
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry,
- 0,5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 0,5 szt cytryny (sok z połówki cytryny),
- opcjonalnie świeże chilii.
Przygotowanie
Pokrojone warzywa włóż do piekarnika, skrapiając je wcześniej olejem rzepakowym - piecz, aż całość będzie miękka. Podstawą tego dania będzie marokańska marynata - chermoula.
Jak ją wykonać? Wystarczy połączyć świeżą kolendrę, oliwę z oliwek, czosnek, kmin rzymski i kolendrę sproszkowaną, opcjonalnie również możesz dodać pietruszkę, chili oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj do upieczonych warzyw.
Smacznego!