Makaron łazanki (niskobiałkowe pku) z kiszoną kapustą i żurawiną
- Data publikacji: 16.12.2021
- 10 min
Składniki
- 200 g makaronu Łazanka niskobiałkowego PKU,
- ok. 15 sztuk suszonych grzybów (namoczonych przez godzinę w zimnej wodzie),
- 1 czerwona cebula,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 2 goździki,
- 2 ziarna jałowca,
- pół łyżeczki ziaren kolendry,
- olej roślinny,
- 1/4 szklanki żurawiny,
- 400 g kapusty kiszonej,
- pół łyżeczki cząbru,
- pół łyżeczki tymianku,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Rozgrzać olej na dnie garnka. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do niej liść laurowy, jałowca, ziele angielskie i kolendrę. Smażyć kilka minut. Kapustę przepłukać i pokroić. Dodać do cebuli z grzybami i wodą, w której się moczyły. Następnie wrzucić pozostałe składniki. W międzyczasie ugotować makaron łazanki. Kiedy kapusta będzie ugotowana i doprawiona solą i pieprzem, dodać do niej makaron i wymieszać całość.