Krem z buraka
- Data publikacji: 24.09.2020
- 5 min
Składniki
- 2 marchewki,
- 5 średniej wielkości buraków,
- 1 pietruszka,
- 3 ziemniaki,
- liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki cukru,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 1 łyżka octu winnego 6%,
- świeży szczypiorek.
Sposób przygotowania
Do bulionu dodajemy wszystkie, pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, dodajemy przyprawy do smaku oraz ocet. Wyławiamy liść i ziele, a następnie miksujemy zupę na gładki krem.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Marchew |
|
|
|
|
Burak |
|
|||
Pietruszka |
|
|||
Ziemniaki |
|
|||
Liść laurowy |
|
|||
ziele angielskie, 2 ziarenka |
|
|||
sól* |
|
|||
pieprz* |
|
|||
Cukier |
|
|||
bulion warzywny |
|
|||
ocet winny 6% |
|
|||
szczypiorek |
|
|||
Suma |
|