Węgierskie leczo z boczniakami
- Data publikacji: 15.04.2021
- 5 min
Składniki na 2 porcje
- 200 ml pomidorów z puszki,
- 50 g papryki czerwonej,
- 50 g papryki żółtej,
- 50 g cebuli,
- 40 ml oleju,
- 40 g boczniaków,
- 20 g cukru,
- 10 g koncentratu pomidorowego,
- 5 g czosnku,
- 2 g papryki słodkiej,
- 2 g soli,
- 2 g papryki wędzonej,
- 1 g papryki ostrej,
- 1 g pieprzu.
Sposób przygotowania
Paprykę pokroić w duże kawałki. Boczniaki poszarpać na małe paski, cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, koncentrat i wymieszać. Dodać paprykę i boczniaki, całość przesmażyć. Dodać paprykę ostrą, słodką i wędzoną. Dodać pomidory z puszki i wymieszać. Dusić 20 minut oraz doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w całości (2 porcje) | w proponowanej 1 porcji |
Energia (kcal) | 558,95 | 279,47 |
Białko (g) | 5,88 | 2,94 |
Fenyloalanina (mg) | 234,15 | 117,07 |
Smacznego!