Czerwone kopytka
- Data publikacji: 15.07.2021
- 10 min
Składniki na kopytka:
- 260 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 mały upieczony burak około 100g,
- 100 g mąki niskobiałkowej użyłam Bezgluten MULTI MIX,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- masło do polania kopytek,
- mus truskawkowy.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez praskę.
- Buraka piekę w piekarniku zawiniętego w folii aluminiowej około godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczonego obieram, ścieram na tarce.
- Ziemniaki łączę z mąką niskobiałkową, burakami, mąką ziemniaczaną i wyrabiam delikatne ciasto. W razie potrzeby dodaje jeszcze mąkę.
- Odrywam porcje ciasta i formuję wałki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąką. Kopytka gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
- Wyławiam łyżką cedzakową i polewam roztopionym masłem.
- Kopytka można posypać cukrem i polać musem truskawkowym.
Przepis przesłała nam Agnieszka - laureatka konkursu ,,Kolory na talerzu."