Czerwone kopytka

czerwone kopytka
  • Data publikacji: 15.07.2021
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na kopytka:

  • 260 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 mały upieczony burak około 100g,
  • 100 g mąki niskobiałkowej użyłam Bezgluten MULTI MIX,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • masło do polania kopytek,
  • mus truskawkowy.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez praskę.
  2. Buraka piekę w piekarniku zawiniętego w folii aluminiowej około godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczonego obieram, ścieram na tarce.
  3. Ziemniaki łączę z mąką niskobiałkową, burakami, mąką ziemniaczaną i wyrabiam delikatne ciasto. W razie potrzeby dodaje jeszcze mąkę.
  4. Odrywam porcje ciasta i formuję wałki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąką. Kopytka gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
  5. Wyławiam łyżką cedzakową i polewam roztopionym masłem.
  6. Kopytka można posypać cukrem i polać musem truskawkowym.

Przepis przesłała nam Agnieszka - laureatka konkursu ,,Kolory na talerzu."

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.