Czerwone smoothie z buraka i...
- Data publikacji: 10.01.2019
- 10 min
Składniki na 2-3 porcje
- 1 burak średniej wielkości (ugotowany lub świeży),
- 1/3 świeżego ananasa,
- 1 banan,
- 1 pomarańcza (wyciśnięty sok),
- ok. 2 cm kawałek imbiru,
- 1 szklanka zimnej wody,
- sok z 1/2 limonki lub cytryny.
Sposób przygotowania
- Jeśli gotujemy buraka należy go umyć (nie obierać). Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki.
- Buraka ugotowanego lub świeżego pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika blendera.
- Ananasa umyć i odkroić potrzebą część. Obrać dość grubo ze skórki, tak aby pozostał sam miękki miąższ, odkroić twardy środek. Miąższ pokroić na kawałki i dodać do buraka.
- Dodać obranego banana, sok z pomarańczy, obrany i pokrojony na plasterki imbir, wodę oraz sok z limonki lub cytryny. Zmiksować w stojącym blenderze na gładkie smoothie. Do dekoracji można użyć seler naciowy lub kawałki ananasa.
Wartości odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Burak |
|
|
|
|
Ananas |
|
|||
Banan |
|
|||
Pomarańcza |
|
|||
Imbir |
|
|||
Woda |
|
|||
Sok z cytryny |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!