Krem dyniowy z nutą kurkumy i chilli

krem dyniowy na obiad
  • Data publikacji: 18.09.2020
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 kg dyni,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 ziemniak,
  • 2 cm. startego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • szczypta chili,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 pomarańcze,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz, sól do smaku.

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewkę trzemy na tarce i całość smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz imbir i po chwili smażenia dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę dynię i ziemniaka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Następnie studzimy wywar i blendujemy na jednolity krem z wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Podajemy na ciepło.

Wartość odżywcza

*do smaku **brak wartości odżywczych w tabelach
Krem dyniowy z nutą kurkumy i chilli
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Dynia
1000
31,4
0,9
34,9
Marchew
90
Cebula
100
Ziemniaki
80
Imbir
10
Czosnek
10
Kurkuma (1 łyżka)**
4
Chilli (szczypta)
1
Bulion warzywny
1000
Pomarańcze
480
Oliwa z oliwek
10
sól*
0
pieprz*
0
Suma
2785

Smacznego!  

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.