Pappardelle z warzywami
- Data publikacji: 19.04.2021
- 10 min
Składniki na makaron
- 125 g mąki niskobiałkowej PKU,
- 5 g babki płesznik,
- 80 g wody,
- 10 g oliwy z oliwek,
- sól.
Warzywa
- 100 g pulpy pomidorowej,
- 50 g pomidorków koktajlowych,
- 40 g cukinii,
- 40 g cebuli,
- 38 g oliwy z oliwek,
- 5 g chili 5 g czosnku,
- 2 g świeżego oregano,
- 2 g świeżej bazylii,
- sól i pieprz,
- czarny mielony.
Sposób przygotowania
Babkę namoczyć w 30 g wody przez 10 minut. Dodać do mąki wraz z solą. Dolać 50 g wody, oliwę, oliwę i wyrabiać. Odstawić na 10 minut. Wałkować i wykrawać pożądany kształt. Gotować w dużej ilości osolonej wody przez 2-3 minuty. Mieszać co chwilkę.
Przygotowanie warzyw
Posiekać drobno chili. Cukinię, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, chili, cebulę i cukinię. Pomidor koktajlowy smażyć przez 3 minuty. Dodać pulpę i zioła. Gotować kolejne 5 minut. Dodać makaron do sosu i doprawić do smaku. Wymieszać całość i serwować.
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze | w całości | w proponowanej porcji/sztuce |
Energia (kcal) | 990,29 | 330,09 |
Białko (g) | 5,01 | 1,67 |
Fenyloalanina (mg) | 198,15 | 66,05 |
Smacznego!