Ryba z selera z sosem serowym

ryba z selera
  • Data publikacji: 16.12.2021
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 400 g selera korzeniowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 g papryki ostrej mielonej,
  • 3 g papryki słodkiej mielonej,
  • 30 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 5 g masła extra 82% tłuszczu.

Sposób przygotowania

Seler umyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Potem ostudzić i obrać. Pokroić na plasterki. Doprawić papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem.

Panierka

  • klej do panierowania,
  • 100 g wody,
  • 30 g mąki niskobiałkowej PKU,
  • 30 g bułki tartej PKU.

Sposób przygotowania

Wymieszać wodę z mąką. Wcześniej przygotowany seler zamoczyć w kleju i przełożyć do bułki tartej. Smażyć na złoty kolor.

Sos

  • 300 g Pro Zero*,
  • 20 g mąki niskobiałkowej PKU,
  • 10 g masła extra 82% tłuszczu,
  • 15 g startego, niskobiałkowego sera mozarella PKU,
  • 40 g świeżej pieczarki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 30 g oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania

Do garnuszka wlać Pro Zero*, dodać masło, mąkę PKU i zagotować całość. Jak zgęstnieje - dodać ser. Na patelni podsmażyć pieczarki i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać do sosu serowego. 

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.