Ryba z selera z sosem serowym
- Data publikacji: 16.12.2021
- 10 min
Składniki
- 400 g selera korzeniowego,
- sól,
- pieprz,
- 3 g papryki ostrej mielonej,
- 3 g papryki słodkiej mielonej,
- 30 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 5 g masła extra 82% tłuszczu.
Sposób przygotowania
Seler umyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Potem ostudzić i obrać. Pokroić na plasterki. Doprawić papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem.
Panierka
- klej do panierowania,
- 100 g wody,
- 30 g mąki niskobiałkowej PKU,
- 30 g bułki tartej PKU.
Sposób przygotowania
Wymieszać wodę z mąką. Wcześniej przygotowany seler zamoczyć w kleju i przełożyć do bułki tartej. Smażyć na złoty kolor.
Sos
- 300 g Pro Zero*,
- 20 g mąki niskobiałkowej PKU,
- 10 g masła extra 82% tłuszczu,
- 15 g startego, niskobiałkowego sera mozarella PKU,
- 40 g świeżej pieczarki,
- sól,
- pieprz,
- 30 g oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania
Do garnuszka wlać Pro Zero*, dodać masło, mąkę PKU i zagotować całość. Jak zgęstnieje - dodać ser. Na patelni podsmażyć pieczarki i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać do sosu serowego.