Świąteczne krokiety

świąteczne krokiety na obiad
  • Data publikacji: 18.12.2020
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 80 g mąki niskobiałkowej PKU,
  • 5 g soli,
  • 3 g ziół prowansalskich,
  • 5 g masła extra 82% tłuszczu,
  • 200 g ProZero,
  • 15 g koncentratu pomidorowego 30%,
  • 15 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zioła i wymieszać. Dodać ProZero, roztopione masło, koncentrat i wymieszać na gładką masę, aby nie było grudek.
  2. Rozgrzać patelnię teflonową, dodać odrobinę oleju i wlać ciasto (rozlewać równomiernie po całej patelni). Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron.
  3. Po wystudzeniu zwinąć w nie kapustę i zanurzyć w kleju z mąki i wody. Obtoczyć w bułce tartej PKU i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.

Wartość odżywcza

*brak wartości odżywczych w tabelach
ŚWIĄTECZNE KROKIETY
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Mąka niskobiałkowa PKU
80
182,5
0,4
13
Sól
5
Zioła prowansalskie*
3
Masło extra
5
ProZero
200
Koncentrat pomidorowy 30%
15
Olej rzepakowy
15
Suma
323

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.