Barszczyk wigilijny
- Data publikacji: 01.12.2021
- 5 min
Składniki
- 2 kg buraków czerwonych,
- 24 g octu jabłkowego,
- 3 g majeranku suszonego,
- 600 g jabłka,
- 4 litry bulionu warzywnego,
- 120 g śliwki suszonej,
- 45 g czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 4 g liści laurowych,
- 2 g kminku,
- 10 g ziela angielskiego,
- 5 g czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Buraki umyć i obrać. Zetrzeć z jabłkiem na tarce o grubych oczkach. 2/3 buraków z jabłkiem włożyć do dużego garnka i dodać resztę składników, oprócz majeranku. Dodać nieobrany czosnek - przekrojony w poprzek. Wszystko zalać bulionem warzywnym i postawić na ogniu, ale nie doprowadzając do zagotowania. Po 2 godzinach doprawić i zdjąć z ognia. Dosypać pozostałą część startych buraków bez jabłka oraz majeranek.