Barszczyk wigilijny

barszcz czerwony
  • Data publikacji: 01.12.2021
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 2 kg buraków czerwonych,
  • 24 g octu jabłkowego,
  • 3 g majeranku suszonego,
  • 600 g jabłka,
  • 4 litry bulionu warzywnego,
  • 120 g śliwki suszonej,
  • 45 g czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 g liści laurowych,
  • 2 g kminku,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • 5 g czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania

Buraki umyć i obrać. Zetrzeć z jabłkiem na tarce o grubych oczkach. 2/3 buraków z jabłkiem włożyć do dużego garnka i dodać resztę składników, oprócz majeranku. Dodać nieobrany czosnek - przekrojony w poprzek. Wszystko zalać bulionem warzywnym i postawić na ogniu, ale nie doprowadzając do zagotowania. Po 2 godzinach doprawić i zdjąć z ognia. Dosypać pozostałą część startych buraków bez jabłka oraz majeranek.

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.