Tapioka z kokosem
- Data publikacji: 01.07.2019
- 10 min
Składniki
- Tapioka drobna 100g,
- Mleko kokosowe 0,5 l,
- Cukier 100g,
- Topinambur 100g,
- Liście kafiru.
Przygotowanie
Tapiokę gotujemy w lekko osłodzonej wodzie w stosunku 1 do 5 tapioka/woda do momentu aż stanie się miękka i przezroczysta. Ugotowaną tapiokę cedzimy na sicie i przelewamy zimną wodą. Mleko kokosowe słodzimy, dodajemy liście kafiru zagotowujemy. Studzimy mleko kokosowe i zalewamy nim ugotowane perełki tapioki. Topinambur obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do wody z lodem.
Tapiokę kokosową podajemy z sorbetem z gruszek, chrupiącymi plasterkami topinamburu i sokiem pomarańczowym.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Tapioka drobna |
|
|
|
|
Mleko kokosowe |
|
|||
Cukier |
|
|||
Topinambur |
|
|||
Kefir (liście) |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!