Torcik z karmelem i czekoladą
- Data publikacji: 01.07.2019
- 10 min
Składniki na ciasto
- masło 50g,
- cukier brązowy caster 25g,
- mąka PKU 90g,
- woda 1-2 łyżka.
Składniki na karmel
- jasny cukier brązowy 100g,
- masło 100g,
- mleko ProZero 100ml.
Składniki na polewę:
- batony Vitabite pokrojone 5 sztuk,
- masło 50g.
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C z karmelem.
- Do miski wrzucić masło i brązowy cukier. Następnie wymieszać rękami aż połączą się wszystkie składniki. Dodać mąkę, 1 łyżkę zimnej wody i całość wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do zamrażarki na 10 minut.
- Następnie piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 min, a po upieczeniu ostudzić.
- Aby przygotować karmel, należy wrzucić do rondla cukier, mało i rozpuścić do konsystencji kremu. Dodać mleko ProZero i ponownie zagotować. Dalej gotować przez 25 minut aż masa zgęstnieje. Studzić około 15 min, co jakiś czas mieszając. Wylać karmelową masę na wystudzony spód ciasta i wstawić do lodówki.
- W misce ustawionej na garnku z wodą rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić, wylać na masę karmelową i ponownie wstawić do lodówki.
- Przed podaniem udekorować ciasto ulubionymi owocami sezonowymi.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Masło |
|
|
|
|
cukier brązowy caster |
|
|||
Mąka PKU |
|
|||
Woda |
|
|||
ProZero |
|
|||
Baton Vitabite |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!