Naleśniki z gulaszem
- Data publikacji: 08.09.2021
- 10 min
Gulasz
Składniki
- 75 g cukinii,
- 75 g buraków pieczonych,
- 35 g pora,
- 35 g cebuli czerwonej,
- 3 g czosnku,
- 35 g cebuli perłowej,
- 65 g kapusty kiszonej,
- 45 g oliwek zielonych,
- 35 g koncentratu pomidorowego,
- 20 g masła,
- 30 ml oleju rzepakowego,
- 150 g ProZero*,
- 1 g liści laurowych,
- 1 g ziela angielskiego,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania
Warzywa pokroić w kostkę, oliwki w plastry, kapustę posiekać. Do rozgrzanego garnka średniej wielkości wlać olej, dodać masło, cebulę czerwoną, czosnek i przesmażyć. Następnie dodać buraki, pora, cukinię, oliwki, cebulkę perłową i całość chwilę smażyć. Na koniec dodać koncentrat i wymieszać składniki. Po chwili dodać kapustę i wymieszać. Wlać ProZero i dodać przyprawy. Całość gotować przez około 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki
Składniki
- 80 g mąki Glutenex,
- 5 g soli,
- 3 g ziół prowansalskich,
- 100 ml ProZero*,
- 5 g masła,
- 40 ml oleju rzepakowego,
- 60 g sera PKU.
Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zioła i wymieszać. Dodać ProZero i roztopione masło. Wymieszać na gładką masę, aby nie było grudek. Rozgrzać patelnię teflonową, dodać odrobinę oleju i równomiernie na całej patelni rozlać ciasto. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Po wystudzeniu zwinąć z warzywami przygotowanymi na gulasz. Na wierzchu posypać serem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Wystudzić i przełożyć do lunch boxa.