Warzywne wrapy
- Data publikacji: 24.10.2019
- 5 min
Składniki
- kilka liści sałaty (masłowej lub rzymskiej),
- 1 ogórek,
- 1 marchewka,
- połowa czerwonej papryki,
- połowa żółtej papryki,
- 10 g natki pietruszki,
- 10 g szczypiorku,
- 1 limonka,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania
Liście sałaty umyj, a następnie osusz. Umyj ogórek, marchewkę i obie papryki. Wszystkie warzywa pokrój w cienkie słupki. Rozłóż liście sałaty i na sałacie ułóż warzywa pokrojone w słupki. Dodaj natkę pietruszki i szczypiorek. Wymieszaj sok z limonki z oliwą z oliwek oraz pieprzem. Skrop wszystkie warzywa przygotowanym sosem. Sałatę zwiń w rulonik tak, by powstał wrap. By udekorować wrapy, możesz przewiązać je źdźbłem szczypiorku. Jeśli lubisz inne warzywa, bez problemu możesz skomponować inny chrupiący zestaw!
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Sałata |
|
|
|
|
Ogórek |
|
|||
Marchew |
|
|||
Papryka czerwona |
|
|||
Papryka żółta |
|
|||
Natka pietruszki |
|
|||
Szczypiorek |
|
|||
Limonka |
|
|||
Oliwa z oliwek |
|
|||
Pieprz (szczypta) |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!