Antipasti

przepis na antipasti
  • Data publikacji: 15.09.2022
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

 Składniki                                                                             

  • bakłażan – 1 szt.,
  • cukinia – 1 szt.,
  • sól – 1 łyżeczka,
  • małe pieczarki – 100 g,
  • spiczaste czerwone papryki – 2 szt.,
  • pieprz – ¼ łyżeczki,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • suszony rozmaryn – 1 łyżeczka,
  • suszone oregano – 1 łyżeczka,
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek,
  • ciemny ocet balsamiczny – 2 łyżki.

Przygotowanie

Bakłażan i cukinię umyj, oczyść i pokrój wzdłuż lub w poprzek, w plastry. Plastry bakłażana oprósz ½ łyżeczki soli. Pieczarki oczyść. Papryki pokrój w ćwiartki, usuń pestki, nasadę szypułki i umyj ćwiartki z wierzchu i w środku. Plastry bakłażana osusz na papierowym ręczniku. Rozłóż warzywa w głębokim i płaskim wkładzie do gotowania na parze i dopraw ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Obierz ząbki czosnku, a 1 ząbek włóż do pojemnika miksującego i rozdrobnij. Do czosnku w pojemniku miksującym wlej 1 litr ciepłej wody, umocuj głęboki wkład do gotowania na parze, zawieś w nim płaski wkład, zamknij pokrywę i gotuj przez 10 minut. Po upływie czasu gotowania zdejmij cały zestaw do gotowania na parze i odstaw na bok.

Resztę czosnku i zioła włóż do pojemnika miksującego i rozdrobnij. Dodaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, po czym wszystko wymieszaj.

Włóż warzywa do salaterki, polej je mieszaniną oleju i pozostaw na co najmniej 1 godzinę do naciągnięcia. I gotowe!

Smacznego! 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.