Antipasti
- Data publikacji: 15.09.2022
- 10 min
Składniki
- bakłażan – 1 szt.,
- cukinia – 1 szt.,
- sól – 1 łyżeczka,
- małe pieczarki – 100 g,
- spiczaste czerwone papryki – 2 szt.,
- pieprz – ¼ łyżeczki,
- czosnek – 2 ząbki,
- suszony rozmaryn – 1 łyżeczka,
- suszone oregano – 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek – 5 łyżek,
- ciemny ocet balsamiczny – 2 łyżki.
Przygotowanie
Bakłażan i cukinię umyj, oczyść i pokrój wzdłuż lub w poprzek, w plastry. Plastry bakłażana oprósz ½ łyżeczki soli. Pieczarki oczyść. Papryki pokrój w ćwiartki, usuń pestki, nasadę szypułki i umyj ćwiartki z wierzchu i w środku. Plastry bakłażana osusz na papierowym ręczniku. Rozłóż warzywa w głębokim i płaskim wkładzie do gotowania na parze i dopraw ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Obierz ząbki czosnku, a 1 ząbek włóż do pojemnika miksującego i rozdrobnij. Do czosnku w pojemniku miksującym wlej 1 litr ciepłej wody, umocuj głęboki wkład do gotowania na parze, zawieś w nim płaski wkład, zamknij pokrywę i gotuj przez 10 minut. Po upływie czasu gotowania zdejmij cały zestaw do gotowania na parze i odstaw na bok.
Resztę czosnku i zioła włóż do pojemnika miksującego i rozdrobnij. Dodaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, po czym wszystko wymieszaj.
Włóż warzywa do salaterki, polej je mieszaniną oleju i pozostaw na co najmniej 1 godzinę do naciągnięcia. I gotowe!
Smacznego!