Zupa dyniowa z salsą mango
- Data publikacji: 20.10.2022
- 10 min
Składniki na zupę
- 1 kg dyni,
- 2 łyżki oliwy extra vergine,
- 1 łyżka masła lub oliwy,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- 700 ml bulionu jarzynowego,
- 400 ml mleka kokosowego.
Salsa mango
- 1 dojrzałe mango,
- 1 papryczka peperoni,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 2 łyżeczki syropu klonowego,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 2 łyżki posiekanej kolendry.
Przygotowanie
Umyj dynię, następnie pokrój ją na kawałki, łyżką usuń nasiona, a skórkę obierz obieraczką do warzyw. Miąższ pokrój w kostkę.
Do garnka wrzuć pokrojoną cebulę i smaż na oliwie i maśle (ok. 5 minut co chwilę mieszając). Dodaj czosnek, starty imbir oraz dynię, dopraw solą i smaż, co chwilę mieszając. Wsyp kurkumę i ostrą paprykę, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.
Wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut do miękkości dyni. Zupę zmiksuj na gładkie puree, dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zmiksuj.
Podawaj z salsą mango: mango obierz i pokrój w małą kosteczkę, dodaj drobno posiekaną ostrą papryczkę bez pestek, skrop sokiem z limonki, syropem klonowym i oliwą. Wymieszaj z posiekaną kolendrą i gotowe!
Smacznego!