Curry z cukinią i warzywami
- Data publikacji: 25.08.2022
- 10 min
Składniki
- 300 g marchewki,
- 1 ziemniak,
- 500 g cukinii,
- 300 g bakłażana,
- 1/4 cebuli,
- 2 sztuki zielonej papryczki chili lub zwykłej,
- 400 ml ProZero,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 4 cm świeżej kurkumy lub 1 łyżeczka mielonej,
- 1 limonka.
Wykonanie
Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić na półplasterki, a bakłażana w kostkę. Cebulę i papryczki posiekać - pozbywając się wcześniej nasion. Następnie włożyć je do pojemnika blendera, dodać niewielką ilość ProZero oraz kmin rzymski. Całość zmiksować na pastę.
Do szerokiego dużego garnka włożyć kurkumę świeżą (obraną i startą na drobnej tarce), podgrzewać przez pół minuty. Dodać wszystkie pokrojone warzywa oraz resztę ProZero. Zagotować pod przykryciem, następnie gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Wlać zmiksowaną pastę, wymieszać i gotować przez ok. 5 minut. Dodać sok z limonki i doprawić całość solą oraz pieprzem.
Smacznego!