Krem z pora
- Data publikacji: 13.10.2022
- 5 min
Składniki
- 2 średnie pory
- 1 kwaśne jabłko
- 400-600 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- do podania: chrupiąca bagietka, grzanki lub małe grzaneczki PKU
Przygotowanie
Pora umyj, pokrój w plasterki i opłucz pod bieżącą wodą. W garnku rozpuść masło i wrzuć plasterki pora. Duś do miękkości ok. 10-12 minut. Możesz wyjąć trochę pora i zostawić na później do ozdoby zupy.
Do pora dodaj gorący bulion, a następnie obrane i pokrojone na kawałki jabłko. Gotuj jeszcze 6-8 minut i zblenduj zupę na jednolity i gęsty krem. Dopraw zupę solą, pieprzem.
Podawaj ze świeżą bagietką lub grzankami z dodatkiem ziół (np. bazylia, natka pietruszki, kolendra).
Smacznego!