Kremowy por
- Data publikacji: 08.09.2022
- 10 min
Składniki
- 1/2 cebuli,
- 3 łyżki masła,
- 800 g pora,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki mąki niskobiałkowej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego niskobiałkowego,
- 1/4 łyżeczki soli,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie
Obraną cebulę rozdrobnij blenderem, następnie dodaj masło. Cebulę duś przez 4 minuty.
Pora oczyść i rozetnij wzdłuż, następnie opłucz, pokrój w 1-centymetrowe krążki i przełóż do garnka wraz ze zmiksowaną cebulą z masłem. Dodaj letni bulion. Gotuj przez ok. 12 minut. Następnie dodaj mąkę. Wlej jogurt naturalny i gotuj kilka minut. Na koniec przypraw do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.
Smacznego!