Bataty z garam masala i jogurtem z mango

bataty z garam masala na obiad
  • Data publikacji: 18.06.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • bataty 300 g,
  • marchewka 100 g,
  • cebula 80 g pokrojona w piórka,
  • 100 g pomidorów krojonych z puszki,
  • olej roślinny 50 ml,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra mielona pół łyżeczki,
  • kumin mielony pół łyżeczki,
  • garam masala 1 łyżka.

Przygotowanie

Obrać ziemniaki, marchew, a następnie pokroić je w kostkę. Zagotować wodę i osolić. Wrzucić ziemniaki i marchew na wrzątek i gotować przez 5 minut. Odcedzić warzywa i zalać zimną wodą. W rondelku rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Dodać ziemniaki, marchew i smażyć przez 5 minut. Dodać przyprawy i pomidory. Gotować całość jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku.

Dodatek

  • jogurt kokosowy 60 g,
  • chutney z mango 30 g,
  • świeża mięta 10 g posiekana.

Wartość odżywcza

Wartości odżywcze
w całości
proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 979,67 244,91
Białko (g) 11,17 2,79
Fenyloalanina (mg) 563,89 140,97

Smacznego! 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.