Gofry
- Data publikacji: 10.01.2019
- 10 min
Składniki
- 120 g mąki niskobiałkowej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 g cukru,
- 10 g zimnego masła,
- 2 ml olejku waniliowego,
- 40 ml ProZero*,
- 80 ml wody.
Sposób przygotowania
- Do miski przełóż mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło.
- Wymieszaj i wyrób palcami aż uzyskasz konsystencję piasku.
- Rozgrzej maszynkę do gofrów.
- Wymieszaj ze sobą wodę, ProZero i olejek waniliowy i dodaj do pozostałych składników.
- Wymieszaj szpatułką i przekładaj do rozgrzanej maszynki.
- Piecz gofry do uzyskania złocistego koloru.
- Zjedz z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem/ niskobiałkowym jogurtem/ owocami lub dżemem.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Mąka niskobiałkowa |
|
|
|
|
Proszek do pieczenia |
|
|||
Cukier |
|
|||
Masło |
|
|||
Olejek waniliowy |
|
|||
ProZero |
|
|||
Woda |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!
*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.