Burger z pieczarką portobello i sosem BBQ
- Data publikacji: 19.02.2021
- 5 min
Składniki
- 30 g ogórków małosolnych,
- 30 g sosu BBQ,
- 30 g pomidorów,
- 15 g liści sałaty,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- 1 szt. bułki,
- 1 szt. pieczarki portobello,
- 2 g papryki słodkiej,
- 2 g papryki ostrej,
- 1 g soli,
- 1 g pieprzu.
Sposób przygotowania
- Pieczarkę obrać i wyczyścić.
- Rozgrzać patelnię grillową.
- W misce przygotować marynatę. Wlać olej, dodać przyprawy i wymieszać. Pieczarkę natrzeć marynatą.
- Grillować pieczarkę po 4 minuty z każdej strony.
- Bułkę przekroić na pół i zgrilgować.
- Dolną część bułki posmarować sosem BBQ, nałożyć sałatę i grillowaną pieczarkę. Na pieczarkę nałożyć plastry pomidora i ogórka.
- Całość zamknąć drugą połową bułki i podać.
Wartość odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Ogórki małosolne |
|
|
|
|
Sos BBQ |
|
|||
Pomidor |
|
|||
Sałata |
|
|||
Oliwa z oliwek |
|
|||
Bułka (Glutenex) |
|
|||
Pieczarka Portobello |
|
|||
papryka słodka (w proszku) |
|
|||
papryka ostra (w proszku) |
|
|||
sól |
|
|||
pieprz |
|
|||
SUMA |
|