Chleb ziemniaczany
- Data publikacji: 02.07.2020
- 10 min
Składniki na 10 porcji
- 250 g mąki n/białkowej PKU,
- 80 g Pro Zero,
- 90 g wody,
- 5 g drożdży suszonych instant,
- 5 g cukru,
- 8 g babki płesznik,
- 6 g soli,
- 8 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 80 g fioletowych lub słodkich ziemniaków ugotowanych,
- 2 g oregano,
- 2 g bazylii,
- 0,5 g tymianku.
Przygotowanie
Babkę płesznik, cukier i drożdże wsypać do wody. Odstawić na 10 minut. Ziemniaki ugotować i rozetrzeć przez praskę. W misce wymieszać mąkę, zioła i sól. Dodać do wody Pro Zero, olej i wymieszać. Do mąki dodać zaczyn i wymieszać. Wyrobić ciasto i przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na 15 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 200 c° przez ok. 35 minut.
Wartość odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Mąka niskobiałkowa |
|
|
|
|
Pro Zero |
|
|||
Woda |
|
|||
Drożdże suszone instant |
|
|||
Cukier |
|
|||
Babka plesznik (łupiny) |
|
|||
Sól |
|
|||
Olej |
|
|||
Słodkie ziemniaki |
|
|||
Oregano (przyprawa)* |
|
|||
Bazylia (przyprawa)* |
|
|||
Tymianek (przyprawa)* |
|
|||
SUMA |
|
Smacznego!