Ciasto z rodzynkami
- Data publikacji: 03.12.2020
- 10 min
Składniki
- 400 g mąki n/b PKU,
- 150 g wody,
- 100 g ProZero*,
- 65 g cukru pudru,
- 30 g rodzynek suszonych,
- 25 g masła extra 82% tł.,
- 20 g drożdży świeżych prasowanych,
- 10 g babki płesznik,
- 15 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 5 g cukru waniliowego,
- 4 g proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
W ciepłym ProZero wymieszać babkę płesznik, drożdże i cukier puder. Odstawić na 10 minut. Do miski dodać mąkę n/b PKU, roztopione mało extra, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość wymieszać. Dodać do całości w misce drożdże z ProZero i dokładnie wymieszać dodając ciepłej wody. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od boków ścianki miski. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Przygotować foremkę do ciasta. Nałożyć do foremki ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180ºC przez ok. 60 min. Dla podniesienia wartości odżywczych na porcję ciasta można położyć łyżeczkę ubitej śmietany 36% tł. oraz starty batonik VitaBite**.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Mąka niskobiałkowa PKU |
|
|
|
|
Woda |
|
|||
ProZero |
|
|||
Cukier puder |
|
|||
Rodzynki suszone |
|
|||
Mało extra 82% |
|
|||
Drożdże świeże prasowane |
|
|||
Babka plesznik (łupiny) |
|
|||
Olej rzepakowy |
|
|||
Cukier waniliowy |
|
|||
Proszek do pieczenia |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!