Deser buraczano-truskawkowo-jagodowy z sosem wiśniowym i musli PKU
- Data publikacji: 29.09.2022
- 10 min
Składniki
- ugotowane buraki – 2 szt.,
- jagody kamczackie - 50 g,
- mrożone truskawki – 200 g,
- mrożone wiśnie – 300 g,
- syrop z agawy – 3 łyżki,
- musli PKU – 4 łyżki,
- świeża mięta – 8 listków.
Przygotowanie
Wiśnie wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię (jeśli zawierają sok, również wlewamy go na patelnię). Dodajemy syrop z agawy. Całość mieszamy od czasu do czasu. Smażymy na dużym ogniu do momentu, aż wiśnie częściowo się rozpadną i puszczą sok. Wyłączamy gaz, gdy całość zacznie gęstnieć i nabierać konsystencji sosu.
Buraki pokrojone w ćwiartki, mrożone truskawki, jagody kamczackie i 4 łyżki sosu wiśniowego z patelni przekładamy do naczynia miksera. Całość miksujemy do momentu połączenia składników na gładki krem. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
Schłodzony krem wykładamy na talerze, posypujemy musli i polewamy sosem wiśniowym. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Smacznego!