Deser buraczano-truskawkowo-jagodowy z sosem wiśniowym i musli PKU

Przepis na deser buraczano-truskawkowo-jagodowy
  • Data publikacji: 29.09.2022
  • 10 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • ugotowane buraki – 2 szt.,
  • jagody kamczackie - 50 g,
  • mrożone truskawki – 200 g,
  • mrożone wiśnie – 300 g,
  • syrop z agawy – 3 łyżki,
  • musli PKU – 4 łyżki,
  • świeża mięta – 8 listków.

Przygotowanie

Wiśnie wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię (jeśli zawierają sok, również wlewamy go na patelnię). Dodajemy syrop z agawy. Całość mieszamy od czasu do czasu. Smażymy na dużym ogniu do momentu, aż wiśnie częściowo się rozpadną i puszczą sok. Wyłączamy gaz, gdy całość zacznie gęstnieć i nabierać konsystencji sosu.

Buraki pokrojone w ćwiartki, mrożone truskawki, jagody kamczackie i 4 łyżki sosu wiśniowego z patelni przekładamy do naczynia miksera. Całość miksujemy do momentu połączenia składników na gładki krem. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.

Schłodzony krem wykładamy na talerze, posypujemy musli i polewamy sosem wiśniowym. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.