Gulasz ziemniaczano-pomidorowy
- Data publikacji: 20.11.2020
- 5 min
Składniki
- 1 duża cebula czerwona,
- 1–2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 3–4 ząbki czosnku,
- 50 g pieczarek,
- 500 g ziemniaków (do gotowania),
- 250 g przecieru pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej i ostrej, dla fanów ostrzejszej kuchni - zielone papryczki suszone.
Przygotowanie
W garnku na wodzie dusimy cebulę i imbir. Wrzucamy pokrojone pomidorki, czosnek, liście laurowe. Smażymy. Dodajemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, dodajemy przecier, pieprz i 400 ml wody Dotujemy 15 - 20 minut.
Na koniec – dodajemy papryki i gotujemy przez 7 minut. Gotowe!
Wartość odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Cebula czerwona |
|
|
|
|
Imbir |
|
|||
Pomidorki koktajlowe |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Pieczarki |
|
|||
Ziemniaki |
|
|||
Przecier pomidorowy |
|
|||
Woda |
|
|||
Liście laurowe (2 listki) | ||||
papryka słodka (0,5 łyżeczki) |
|
|||
Papryka ostra (0,5 łyżeczki) |
|
|||
Sól* | ||||
Pieprz* | ||||
Suma |
|