Ciastka z kruchego ciasta
- Data publikacji: 14.12.2018
- 10 min
Składniki
- 225 g mąki Glutenex (dodatkowo trochę do oprószenia),
- 75 g brązowego miękkiego cukru,
- 150 g margaryny, w temperaturze pokojowej,
- 18 landrynek.
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- Umieść w misce mąkę i cukier.
- Utrzyj margarynę z cukrem opuszkami palców, aż będzie przypominać drobną bułkę tartą. Wymieszaj, aż utworzy się ciasto.
- Oprósz ciasto mąką i ugniataj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij 18 kształtów za pomocą foremek - gwiazdek, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wytnij mniejszą gwiazdkę (najlepiej mniejszą foremką) ze środka każdej większej gwiazdki, umieść w tym miejscu landrynkę (na każdej po jednej landrynce). Mniejsze wycięte gwiazdki umieść na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Upiecz większe gwiazdki z landrynkami przez 10-15 min, mniejsze przez 5-10 min. Upieczone gwiazdki powinny mieć lekko brązowy kolor, a landrynki na ich środkach powinny być rozpuszczone.
8. Pozostaw ciasteczka na papierze, aż ostygną, a landrynki na środkach gwiazdek będą twarde. Następnie przenieś na kratkę, żeby ostygły całkowicie.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Mąka niskobiałkowa |
|
|
|
|
Cukier brązowy |
|
|||
Margaryna |
|
|||
Landrynki |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!