Pasztet z cukinii i pieczarek

pasztet z cukinii
  • Data publikacji: 31.10.2019
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 3 szklanki grubo startej cukinii, odsączonej,
  • 200 g pieczarek drobno pokrojonych,
  • 1 szklanka bułki tartej PKU,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 cebula, drobno pokrojona,
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione,
  • szczypta majeranku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz i sól do smaku,
  • szczypta tymianku.

Sposób przygotowania

Pieczarki usmażyć, następnie poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę. Odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą PKU, olejem, cebulą, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia Następnie do niej przełożyć wymieszaną masę. Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 1 godzinę, aż wierzch się zarumieni.

Wartości odżywcze

*do smaku
Pasztet z cukinii i pieczarek
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Cukinia
600
105,6
1,7
63,2
Pieczarki
200
Olej
55
Bułka tarta PKU (Bulviten)
110
Cebula
100
Czosnek
10
Majeranek (szczypta)  
Natka pietruszki
12
Sól*  
Pieprz*  
Tymianek (szczypta)  
Suma
1087

Smacznego! 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.