Pasztet z cukinii i pieczarek
- Data publikacji: 31.10.2019
- 10 min
Składniki
- 3 szklanki grubo startej cukinii, odsączonej,
- 200 g pieczarek drobno pokrojonych,
- 1 szklanka bułki tartej PKU,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 cebula, drobno pokrojona,
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione,
- szczypta majeranku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- pieprz i sól do smaku,
- szczypta tymianku.
Sposób przygotowania
Pieczarki usmażyć, następnie poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę. Odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą PKU, olejem, cebulą, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia Następnie do niej przełożyć wymieszaną masę. Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 1 godzinę, aż wierzch się zarumieni.
Wartości odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Cukinia |
|
|
|
|
Pieczarki |
|
|||
Olej |
|
|||
Bułka tarta PKU (Bulviten) |
|
|||
Cebula |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Majeranek (szczypta) | ||||
Natka pietruszki |
|
|||
Sól* | ||||
Pieprz* | ||||
Tymianek (szczypta) | ||||
Suma |
|
Smacznego!